Hawaii, O'ahu, Pearl Harbour en lava
Gepubliceerd op 7 februari 2012
Laten we maar eerst eens landen en kijken hoe Hawaii, de staat of O’ahu, het Honolulu eiland, erbij ligt. De aankomst valt mee, er is tevoren per internet een bezoekersvisum geregeld, en de douane en beveiligingsfunctionarissen zijn niet te neurotisch, de wachtrijen niet te buitensporig, na 10 minuten er door heen. Het is handig hier US dollars te trekken zodat je onderweg niet naar een ATM hoeft te zoeken. Per shuttle naar de autoverhuur en daar een kleine Japanner.
Het verkeer is Amerikaans, rustig en gedisciplineerd zodat via de highway vrij snel Honolulu bereikt wordt, zeker wanneer via Googlemaps al snel duidelijk was hoe de hoofdlijnen liepen. Ik had een hotel gekozen aan het eind van Waikikibeach met uitzicht op de uitgedoofde vulkaan, Diamand Head genoemd. Lē’ahi in het Hawaiiaans, wat zoveel als tonijnenrug
Het hotel, Aqua Lotus, is goed, naar lokale normen, qua prijs/ kwaliteit met $ 550 voor drie nachten, zonder ontbijt, met nog eens $ 20 voor de auto. Voordat we het hotel in gaan, we zijn om 10 voor achten ‘s ochtends geland, is het handig om door te rijden naar Hanauma Bay Nature Preserve Park langs de Rt 72, het verlengde van Highway 1.
Honolulu is een ruim opgezette plaats met in het centrum, zoals in een hoofdstad van een toeristische bestemming behoort, volop hotels in alle vormen en groottes. Aan deze zuid kant, Waikiki is er nauwelijks surfactiviteit.
Men kan een bezoek brengen aan een 2e WO onderzeeboot en zien hoe daar geleefd en gewerkt werd
Het is de moeite waard al was het vanwege de voortreffelijke wijze waarop alles is tentoongesteld. Lekker na afloop bij het hotel in zee gezwommen, net zoals bij het begin van de dag. ‘s Avonds met Bill Foran gedineerd en bij gepraat.
De volgende ochtend de Diamand Head belopen,
Silica is een andere naam voor silicium(di)oxide, SiO2 dat bv als kwarts bij ons bekend is, maar ook als opaal en vooral als zeer kleine deeltjes en dan noemen we het zand. Het komt ook voor als zogenoemd vuursteen en dat is dan ook de etymologische achtergrond voor de naam silicium, namelijk het Latijnse silex= vuursteen.
Die alkali- metalen hebben hun naam te danken aan het Arabische woord al kalja voor pot- as. Pot- as is weer de naam voor een kaliumverbinding, kaliumcarbonaat, dat historisch van groot belang was, bereid door hout- as van verbranding te behandelen. Het was van belang bij de productie van onder andere zeep en glas; kalium is in het Engels: potassium, afkomstig van het Hollandse pot- as.
Maar dat terzijde, het belang van de alkalimetalen is dat ze zeer makkelijk verbindingen aangaan doordat hun elektronen configuratie, met maar een electron in hun buitenste schil, het zeer makkelijk maakt een edelgasconfiguratie aan te nemen ( en daar is in de chemie het streven altijd op gericht) door dat electron te delen met een ander molecuul, de electronen schillen schuiven als het ware in elkaar.
De aardalkalimetalen hebben iets vergelijkbaars, zij hebben twee electronen in die buitenste schil, die op zich er weer vrij makkelijk uit gaan/ gedeeld worden om tweewaardige kationen te vormen. Het voorvoegsel “aard” is afkomstig uit de vroege chemie en betekent zoveel als dat het een niet metalen element was dat niet oplosbaar was in water en hitte resistent.
Dat silicium is na zuurstof het meest voorkomende element; de aardkorst bestaat voor 27,7% uit silicium verbindingen. Silicium komt niet voor in zijn elementaire vorm, in de natuur, maar als het reeds genoemde siliciumdioxide, zoals kwartsen, opaal en vuursteen en in complexe ionen ( silicaten) zoals asbest, klei en mica.
Dit hele verhaal wekt de schijn op dat we met een soort materiaal en samenstelling te maken hebben wanneer we over lava spreken, maar niets is minder waar; er is een geweldige variatie in samenstelling, temperatuur, expulsie wijze. Wat die expulsie wijze betreft hebben we op the Big Island voornamelijk met twee hoofdsoorten te maken, namelijk ‘A’ā (ook gespeld aa, a’a, ‘a’a, and a-aa; wat steenachtig ruwe lava betekent,