10. 3e dag Northern Territories

14 oktober 2005

Toch nog dat verslag van de Darwin reis afmaken, het geeft vooral voor hen die overwegen de Northern Territories te bezoeken mogelijk informatie om hun plannenmakerij te completeren.
We waren terug in de Aurora Kakadu Lodge, simpele accommodatie maar goed, heelrijk na die hitte een lekkere AC.
Eenvoudig restaurant, campingsfeer.
De derde dag ook al weer vroeg op met de Airco bus.
We verlaten Jabiru, de plaats waar de lodge is gevestigd, dat van oorsprong een mijnwerkers stad is en ontstond om de aldaar gevonden uranium, Afbeelding 537ja Australië is zo ongeveer de enige producent van die “brandstof”, uit de grond te halen. Dit is aanleiding om de grote open mijn te bekijken, via de asfalt weg die erom heen loopt; begeleidt door enigszins negatief kritisch commentaar van onze reisleider/ buschauffeur die duidelijk ambivalent is en geen hoge pet op heeft van al de zgn. veiligheidsgaranties waarbij het mijnmanagement zichzelf mag en moet controleren. Het mijn gebied ligt in het National Park maar heeft een eigen status.
Hierna vervolgen we de reis met een bezoek aan het zeer professionele, prijzen winnende, bezoekerscentrum waar we uitgebreid voorgelicht worden over het landbeheer, bosbrandpreventie van de aboriginals welke door het aansteken en onder controle houden van locale branden Gecontrolleerd brandenzorgen voor verdwijning van de brandbare onderbegroeiing op een moment dat het land nog niet kurkdroog is. Spectaculair gezicht vooral omdat de Whistling Kites in grote getale op alle opgejaagde insecten en kleine beesten afkomen( zie foto). Hierdoor ontstaat ook een veel doorzichtiger landschap; moderne aboriginals doen dit zonodig vanuit helikopters.
Deze dag zal vooral bestaan uit het bekijken van plaatsen met grote rotsschilderingen, nl die bij Ubirr ( alweer een foto, goed uitvergroten in het middendeel) welke op de World Heritage lijst staat van de Unesco vanwege zijn antropologische en archeologische waarde. Bij deze heilige locatie is een klimtocht naar het hogere gelegen rotsmassief met een uitzicht op de prachtige wetlands, groen met nog lokale meertjes, billabong, en grote concentraties vogels door de seizoen geïnduceerde afname van de hoeveelheid water. Ook hier verwacht je grote concentraties grotere dieren, herten, leeuwen, giraffes maar niets van dat alles. De ooit geïntroduceerde runderen zijn praktisch allemaal afgeschoten vanwege de destructieve invloed op het landschap.
Ook een aanrader na de grote regenbuien van het natte seizoen wanneer enorme oppervlaktes onder een laagje van 1- 3 meter water komen te staan.
Na de lunch een vaartocht door aboriginal gebied per boot met uitleg door een locale gids. Veel verhalen over jacht, vuur maken en leefwijze. Basis uitrusting AboNatuurlijk weer de diverse luie levensgevaarlijke zoutwater crocs.
Al met al geeft deze tocht van drie dagen een goede indruk van Kakadu national park. We hebben geen tijd genomen om de, vooral na de regentijd, prachtige watervallen 417te bekijken maar voor de rest is dit een park dat zeker een omreis waard is en waarvoor 2- 3 dagen uitgetrokken mag worden. Dit vanwege de diverse items zoals rotsschilderingen van verschillende soort en inhoud, de variatie in landschap, een vliegtocht, zeker doen, en een vaartocht, in het wat eentonige gebied van het noorden een must.

Precies op tijd terug in Darwin om de zondagochtend om 08.00 de deelnemers aan de Solar race uit te zwaaien. Twee Nederlandse deelnemende universiteiten, de Twentenaren voor het eerst en het al zo succesrijke Nuna 3 team, met Wubbo Ockels ( die vlak te voren een groot hartinfarct bleek te hebben gehad en niet aanwezig was) als grote inspirator. De reacties van de deelnemers op de aandacht van Margriet ( foto, al eerder, met de latere winnaar) als vertegenwoordigster van Nederland was heel positief en er was een goede onderlinge sfeer tussen de deelnemende teams, meer een wetenschappenlijke uitwisselings stemming dan een competitief gedoe.

Darwin is een aardige plaats om het nationaal museum te bekijken, Abo kunst de stad met een rijke historie met destructies door de Jappen en de windhoos Tracy waar het koude water net zo warm is als het warme en bier de volksdrank is. Goed uitgangspunt om Kakadu en Katherina met zijn bijzondere, vooral in de natte tijd, gorges te Katherina Gorge 1 Katherina Gorge 2bezoeken. Litchfield park met spiegelende meren en watervallen zijn, wanneer het niet te druk is en dat kan het bij het populairder worden van Australië best zijn, mooie plekken om te vertoeven.Reacties

Nog geen reacties

Nieuwsoverzicht
DatumBericht
17 december 2015Kerstboodschap 2015
08 december 2015143. Iranreis 2015 7. Teheran
04 december 2015142. Iranreis 2015 6. Kashan naar Teheran
02 december 2015141. Iranreis 2015 5. Esphahan naar Kashan
01 december 2015140. Iranreis 2015 4. Esphahan
30 november 2015139. Iranreis 2015 3. Pasargadae naar Yazd
27 november 2015138. Iranreis 2015 2. Shiraz Persepolis Naqsh-e Rustam
26 november 2015137. Iran reis 2015 I
19 november 2015136. Spanje- Portugal per Harley, july 2015
29 oktober 2013135. Uit Athene terug naar Villach/ Wassenaar 3