Vakantie in de Pacific, Saipan 1.
Gepubliceerd op 24 juli 2012
Vooruit lopend op de zomerse hitte van Japan wilden we, begin mei, nog de Pacific regio verder onderzoeken en wel zo een mooi eiland ergens in die grote Stille Oceaan. Wij waren op het idee gebracht van Guam, niet te ver, wel Pacific, niet te Japans qua taal; aangetrokken door dat woord: stille, misschien?Nog even verder qua etymologie: Oceaan--> van het Griekse Okeanos, ωκεανός, dat gebruikt wordt voor zeeën aan de rand van de bekende wereld, Atlantisch naar het
Dit als inleiding om in een rustige stemming te komen.
Deze Pacific Ocean, omringd door de ring of fire, is overigens niet zo stil zoals we recent nog in Japan zelf hebben kunnen merken. Anderzijds is het wel een gebied dat geassocieerd wordt met mooie stranden, paradijselijke baaien en koraal, zodat beelden van snorkel vakanties met lui liggen op het strand vanzelfsprekend opdoemen.
Wij hebben in het recente verleden al een voorproefje gehad met een kortdurende reis naar de Ryukyu eilanden waartoe Okinawa ( eerste vliegbestemming) en het daar vlakbij gelegen Ishigaki ( met lokaal vliegverkeer) behoren. Op de afbeelding halverwege Japan- Taiwan. Maar Ishigaki bleek nog zo Japans qua taal en cultuur dat we nu de voorkeur gaven aan een meer onder westerse invloed staande regio zodat we via Guam bij Saipan terecht kwamen.
De geologische ontstaansgeschiedenis van Hawaii kennende, wanneer U dat nog herinnert uit de vorige verslagen ( hotspots midden in een langzaam vooruitschuivende continentale plaat en steeds weer door nieuw ontstane reusachtige vulkanen gevormde eilanden) is de geologie van de Mariana groep samen met de andere groepen eilanden gelegen in de Izu- Bonin- Mariana boog nog verrassender maar ook vanzelfsprekender wanneer we de continental drifting theorie van Wegener uit 1911/ 1915 en de daaruit verder ontwikkelde plaat tektoniek ideeën uit de zestiger jaren van de vorige eeuw aanvaarden.
Midden in die Pacific ligt zodoende een hele reeks eilandjes schijnbaar in the middle of nowhere die een samenhang met elkaar hebben ook al is er boven water best een behoorlijke afstand.
Saipan is bijvoorbeeld 122km² en Guam zelfs 541km².
De op de 3e afbeelding waar te nemen slinger of boog, midden rechts, vormt de Izu- Bonin- Mariana boog lopend vanaf het midden van het Japanse hoofdeiland Honshu, daar waar op land de Fuji vulkaan is ontstaan, naar het Zuid- Oosten. Al deze eilanden zijn van vulkanische oorsprong met in het zuurstof en lichtrijke oppervlakte water gebied koraalvorming, zoals Darwin al terecht veronderstelde toen hij de Pacific eilanden zo midden in de oceaan waar nam.
De eerste groep zijn de Izu eilanden, twee steden en zes dorpen vormend, allen vallend onder de gemeente Tokyo.
Dan de Bonin eilanden, 30 in getal, met totaal 2440 inwoners, nooit verbonden geweest met een vaste land en daarom wel de Oosterse Galapagos genoemd. Bonin betekent in oud Japans: onbewoond. Dat is dus niet meer waar.
Dan komen “de eilanden van de dieven, de Islas de los Ladrones”. Dat was de classificatie die Magellaen eraan gaf omdat de bewoners van die eilanden die hij aantrof, de Chamorras, geen privé bezit kenden en alles wat los zat aan boord van het schip meenamen; later werden de eilanden naar de Spaanse koningin Mariana van Oostenrijk genoemd toen Spanje ze begin 17e eeuw begon te koloniseren.
Deze groep eilanden/ vulkanen is geologisch gezien wat jonger, Bonin 48 miljoen en de Mariana’s van Noord naar Zuid van 5 in het noorden tot 30 bij Guam. Het is dan ook nog een vulkanisch redelijk actief gebied met uitbarstingen in 1967 ( Farallon de Pajaros), 1993 ( Pagan) en 2003 tot 2005 Anatahan, en uit verder onderzoek zelfs in 2008 nog.
We wilden niet naar Guam zelf, daar dat te veel als Okinawa leek te zullen zijn, veel Amerikaanse invloeden en minder kans op tropische scenery, we kozen voor Saipan, een 50 minuten vliegen terug van Guam en omgeven door koraalrif. Dat leek mooi om te snorkelen. We realiseerden ons toen niet, door gebrekkige historische kennis omtrent de strijd tijdens de Asia- Pacific War, welk verleden dit eiland had, nooit gehoord hebbend van de Battle of Saipan; we kenden Iwo Jima als begrip, de ontzettende strijd om Okinawa, maar het strategisch belangrijk geachte Saipan was aan onze, en onze geschiedenis leraren, aandacht ontsnapt. Daar over later meer.
Eerst nog wat geschiedenis omtrent het bewoond raken van deze streek, want ooit zijn er mensen op aangekomen.
Volgens onderzoek, C14 dating, zijn de eilanden van de Marianagroep omstreeks 2000 BC bewoond geraakt, vermoedelijk vanuit Taiwan, dat voor meer exploratie van de Pacific als springplank heeft gediend. Wel is er mtDNA analyse dat andere distributie patronen suggereert, onder andere vanuit Sulawesi en mogelijk met grotere ouderdom, dus helemaal zeker is het niet, mogelijk dat nog verder DNA onderzoek meer verdieping van deze kennis verzorgt.
In ieder geval zijn de eilanden met hun oorspronkelijke, chamorro bevolking, door de Spanjaarden beïnvloed en later, in 1899, Duits bezit geworden.
“After the Spanish–American War in 1898, Spain lost many of its remaining colonies. Cuba became independent while the United States took possession of Puerto Rico and Spain's Pacific colonies of the Philippines and Guam. This left Spain with the remainder of the Spanish East Indies in the Pacific, about 6000 islands that were tiny, sparsely populated, and not very productive, and that were both ungovernable after the loss of the administrative center of Manila, and indefensible after the entire loss of two Spanish fleets in 1898. The Spanish government therefore decided to sell them. Germany then pressured the Spanish government to facilitate the sale of the islands to Germany. The German–Spanish Treaty of 1899 was a treaty between the German Empire and Kingdom of Spain, with the latter selling the remainder of its Pacific Ocean islands to Germany for 25 million pesetas or respectively 17 million Marks”.
Tot na de WO I. Toen kwam het per 1922 onder Japanse invloed via een mandaat van de volkerenbond, en ontstond er suikerriet- en visindustrie en de Japanse militaristen, ook hier, maakten er een legerbasis van met in 1941 bijna 30.000 militairen.
Dit heeft het eiland geweten, die Japanse militairen en Japanse invloed; er waren ook een groot aantal Japanse burgers, vooral vanuit Okinawa, komen wonen.
Aan het einde van WO II zagen de geallieerden Saipan en omliggende eilanden als belangrijke strategische plekken en de Japanners zagen het als laatste lijn van defensie van hun thuisland. Er was inmiddels op Saipan een groot vliegveld nuttig voor beide partijen, 1300 mijl van Tokyo. Tevens werd door het Allied Command besloten dat Japan aanvallen via de centrale Pacific beter was dan via de Filippijnen, zodat in juni 1944 op Saipan met een invasiemacht van 8000 mariniers door de geallieerden werd geland, waarna een gevecht van drie weken volgde ( totaal werden er 71.000 soldaten ingezet) waarbij op “klassieke” Japanse wijze 24.000 van de 31.000 Japanse soldaten omkwamen door de tegenstander of door zelfmoord ( nog eens 5.000), dat laatste vaak bij voorkeur met meename van 7 tegenstanders zoals het Imperial Command bevolen had. Ook de lokale Japanse bevolking van vrouwen en kinderen pleegden massaal, er is sprake van 8000, zelfmoord, bang gemaakt voor wat de US soldaten met hen zouden doen, mogelijk de daden van de Jappen in Nan- Jing en elders als overwinnaars kennende, van een hoge rots, Banzai Cliff, in zee te springen. Er was aan het eind van de slachting sprake van 921 gevangenen!