13 maart 2011, twee dagen na...

Gepubliceerd op 13 maart 2011
Het blijft een onzekere situatie.

Langzamerhand, gisteren al, wordt steeds duidelijker hoeveel schade er door de daling van de kuststrook bij de aardbeving, men spreekt van zeker 1- ½ meter, op een aantal plaatsen in combinatie met de vloedgolf is ontstaan.
Hele kustdorpen zijn weggevaagd en op de televisie zie je beelden van een dorp waar nog alleen het ziekenhuis overeind staat, de rest is weg. Ook talloze rijstvelden zijn voorlopig onbruikbaar. Die daling van de grond is blijvend zodat je het water ook ziet blijven staan, op die plaatsen, na de tsunami.

Voor ons is de onzekerheid over de kerncentrales en vooral de gebrekkige nieuws- cq informatie- voorziening, direct door de overheid, het vervelends.

We kunnen ons voorstellen dat men geen paniek wil veroorzaken, waarbij meerdere miljoenen mensen het zekere voor het onzekere gaan nemen en zich gaan verplaatsen naar veliger gebieden ( waar? In Japan zelf of overzee). Maar het advies van de premier om vooral kalm te blijven zonder betrouwbare informatie te geven waardoor men inderdaad kalm kan blijven is erg kortzichtig.
Dat is de huidige situatie.
Gisteren wordt de kans op een meltdown uiterst klein geacht vandaag is er al sprake van een mogelijke tweede meltdown. Gisteren was er geen radioactiviteit gelekt of toch een beetje maar relatief onschuldig, nu is er ook cesium gemeten, dat alleen maar uit de reactor kan komen.
Met deze wijze van informatie voorziening zijn we niet echt blij.

Hoe je informatie voorziening wel goed kan doen kan ik niet even snel aangeven, zeker niet bij deze bevolking, maar uitspraken die de volgende dag achterhaald worden doen in ieder geval geen goed.

Waar brengt ons deze gang van zaken?

Tussen de regels door lezen.
Zelfs bij een meltdown en het falen van containment in de daarvoor ontworpen opvang faciliteit, in feite smelt het de aarde in, wordt de directe grond radioactief en dus onbruikbaar voor een lange periode. Ook dan is er geen sprake van het werkelijk vrijkomen van gevaarlijke radioactiviteit met bedreiging van grote delen van Japan.
Bij Tsjernobyl ontstond er een explosie waardoor radioactivieit vrijkwam.
Wat we nu hopen is dat de deskundigen gelijk hebben die aangeven dat zo een explosie niet kan plaats vinden.

De onzekerheid omtrent een en ander duurt lang; je verwacht en hoopt dat er duidelijkheid is met 24 uur, dat de situatie onder controle is met 24 uur, dat het probleem is opgelost door de oorzaak, het falende koelen door uitval van de electriciteit, maar later ook de dieselgenerator (? Waardoor?) is verholpen.

Er is geen reden voor paniek, voor ons relatief veilig weg, er is wel reden voor grote zorgen voor het land.
Wij zullen zien.

Geen reden voor directe zorgen over ons, wel reden om een en ander te blijven volgen want het is niet zo maar wat.