Noele toont haar kunde

Gepubliceerd op 20 oktober 2005
Maandag 17 oktober
Noële Ruitenberg wint eerste finale Concours des Ambassadeurs de Champagne

Noële Ruitenberg eerste Nederlandse Ambassadeur du Champagne

Op zaterdag 15 oktober vond de finale plaats van de Nederlandse voorronde van het eerste Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne. Dit concours, dat in diverse Europese landen is gehouden, stond open voor mensen die zich op de een of andere manier met wijneducatie bezighouden.

Plaats van handeling voor de finale was - heel toepasselijk - de residentie van de Franse ambassadeur, de heer Jean-Michel Gaussot. De kandidaten moesten in een uur tijd aan de hand van vier verschillende typen champagne hun kennis en didactische vaardigheden inzake champagne demonstreren. Ze werden beoordeeld door een jury bestaande uit Delphine Géraud, als oenologe verbonden aan het CIVC, Stéphanie van Rantwijk namens het organiserende CIVC Nederland, Ellen Dekkers, cursusleidster van de Wijnacademie, Cees Vos, voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers, en wijnschrijver Gert Crum.
Kratten vol Champagne
Kratten vol Champagne
Winnaar werd Noële Ruitenberg, o.a. betrokken bij Studio Wine en Stilla. Zij zal Nederland eind november vertegenwoordigen in de internationale finale die uiteraard in de Champagne zelf gehouden zal worden. Als tweede eindigde Cees van Casteren, terwijl Paul Schmit (Passie voor Wijn) derde werd.

Na afloop van de prijsuitreiking en het aperitief volgde een uitstekend verzorgd champagnediner met alle daarbij behorende 'klassieke' ingrediënten, voorbeeldig afgestemd op de wijnen aan de hand waarvan de kandidaten eerder hun exposé hadden moeten geven.

Champagne: Laurent Perrier Ultra Brut
Gerecht: Carpaccio de coquilles Saint-Jacques aux queues de langoustines poêlées, émulsion au citron vert et caviar

Champagne: Pierre Peters Blanc de Blancs
Gerecht: Demi-homard breton, basmati parfumé à la noix de coco, sauce homard épicé

Champagne: Veuve A. Devaux Blanc de Noirs
Gerecht: Filet de turbot poêlé, mousseline de céléri aux truffes, ravioli de foie gras, beurre blanc au Noilly Prat

Champagne: Perrier-Jouët Blason Rosé
Gerecht: Gratin de fruits exotiques et sa tuile à l'orange, sabayon au champagne rosé


In Epernay is ze getrouwd; of dat helpt zal de toekomst leren.
Ik als Pa vind het leuk te zien hoe die dochter steeds meer deskundigheid vergaard.
Gefeliciteerd en succes.
Jammer dat al die flessen ( die eerste prijs) in Nederland zullen fonkelen; maar ik denk dat er in januari nog wel wat over zal zijn.

http://www.wijnplein.nl/
http://www.lesambassadeursduchampagne.com/

Nu ik toch bezig ben mijn dochter te roemen ga ik even verder:
dit kom je tegen wanneer je haar naam op Google in typt:

"WIJNPROEVEN"
Winkler Prins Mini "Wijnproeven"
Noële Ruitenberg
Winkler Prins / Spectrum Uitgevers
ISBN 90-274-1505-6
€ 7,95

Vaker heb ik deze opvallend kleurrijke boekjes bij de boekhandel zien liggen. Nooit heb ik de moeite genomen om er een kijkje in te nemen. Zo'n klein boekje over 'wijnproeven' tussen de 'goocheltrucs', 'pilates', beknopte bijbel', 'calorieënteller', 'koolhydratenteller' en andere 'MINI' boekjes over allerlei onderwerpen, nodigde mij niet echt uit tot lezen. Het kon gewoon niet leuk zijn, in zo'n klein boekje kun je toch niets kwijt? Toen ik het mini-boekje 'Wijnproeven' als recensie-exemplaar binnen kreeg, was ik dan ook zeer sceptisch.

Mini in formaat, maxi in inhoud

Eerste druk, oktober 2001. Tweede druk, november 2001… Zo! Derde druk, november 2002. Vierde, herziene druk, juni 2005. Nou, vier drukken, dat kan toch geen slecht boekje zijn. Toen viel mijn oog op de naam van de auteur: Noële Ruitenberg! Waarom die naam niet op de kaft wordt vermeld is mij een raadsel. Noële Ruitenberg is namelijk een van de meest talentvolle wijnschrijvers van de Lage Landen, van haar zullen wij zeker nog veel meer lezen in de komende jaren. Van haar boek 'De Kunst van het wijnproeven' werden maar liefst 14.000 exemplaren verkocht!

Het boekje ziet er prachtig uit. In de inleiding zet Noële meteen de toon:

"Wijnproeven betekent genieten. Om wijnproeven tot een kunst te verheffen is geen noodzaak, het is echter wel verrassend leuk".

Proeven leer je in het boekje in 10 stappen. Je leest ook hoe je een proeverij kunt organiseren en wat er bij komt kijken. Simpele zaken zoals het openen van een fles nemen bij Noële een soft-erotische dimensie aan. De capsule moet je niet te hoog afsnijden, dat is 'te preuts'. Ook niet te laag, dat is 'te naakt' (blz. 20). Het boek is boordevol informatie. Ik vond de definitie van 'waarnemend', 'identificerend' en 'beoordelend' wijnproeven bijzonder goed. Maar moet er ook niet een vierde definitie bij komen: 'genietend'? Of kun je niet proeven en genieten?

Noële heeft wel voldoende lef en inzicht om zoals steeds meer journalisten op te komen voor de schroefdop! Bravo. In een volgende druk zal ze het, hoop ik, ook hebbe over de geniale glazen stop van Alcoa, de Vino-Lok. Ik waardeerde ten zeerste de uitstekende lijst aan hulptermen bij het proeven en de aromazon op blz. 51. Beetje slordig (foei foei, eindredactie) de foutieve spelling 'assosiaties' in het onderschrift van de aromazon. In een tekst blok valt zoiets niet op, maar in een 'oneliner' onderschrift knalt het eruit… Bijzonder leuk, nuttig en leerzaam stuk over de kenmerken van circa 50 druivensoorten. Een extra compliment voor de uitstekende opmerking over 'nieuwe' en 'oude' stijl, i.p.v. 'nieuwe' en 'oude' wereld. Je ziet inderdaad steeds meer dat de betere wijnmakers van de 'nieuwe wereld' klassieke terroirwijnen maken, terwijl men in de 'oude' wereld steeds meer 'nieuwe stijl' plezierwijnen produceert voor de doorsnee consument. Daarbij gebruiken ze veel technieken uit de 'nieuwe wijnwereld'. Schitterend stuk over het trainen van zintuigen. Uitgebreide proefvocabulaire, proefformulieren…

Kortom, enorm veel info in zo'n piepklein boekje, vlot geschreven, prettig leesbaar. Geweldig! En dat voor zo weinig geld… Dit boek hoort in elke boekenkast te staan!

Chapeau, Noële!


Wel bescheiden blijven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!