Zeilen in de gordel van smaragd, deel I.

Gepubliceerd op 14 november 2005
Bali en vooral wijde omgeving per 30 meter lange schoener werd het vervolgens, een vakantie reeds lang geleden afgesproken met vrienden van Margriet die ooit samen in Djakarta hadden gezeten en inmiddels al weer op diverse plaatsen in de wereld van buitenlandse zaken en aanverwanten waren herplaatst. Toen we het indertijd afspraken wisten we ook nog niet dat het een bijna thuis vakantie zou zijn, waarbij natuurlijk alles heel erg relatief blijft.
We kwamen per Airbus van de feestelijk Paradise Air genoemde Balinese luchtvaartmaatschappij aan in Denpassar, de luchthaven van Bali. Mede door de recente bomaanslag was het vliegtuig voor de helft vol, het is bovendien laagseizoen; toch merken we al in het eerste hotel wat al de publiciteit en het daaraan gekoppelde opkloppen van de angstgevoelens teweeg brengt. Natuurlijk is het heel vervelend dat onschuldigen opeens door een bomontploffing die moedwillig veroorzaakt wordt om het leven komen, maar wat is er in essentie nu zo anders als het risico bij een reis op een vliegtuigongeluk. Nu is een totaal eiland of bevolking van een andere toeristische attractie zoals bv Luxor na zijn schietpartij enkele jaren geleden, tijdenlang op een gigantische manier aan het lijden onder de gevolgen. Vooral zo een eiland als Bali met zijn ongelooflijk aardige mensen en vreedzame voorzieningen. Met wegblijven helpen we in ieder geval niemand, want ook thuis bent U niet veilig tegen de idioten van deze wereld.
Dat even tussendoor.
We kwamen dan op 29-10 op Bali en na een nachtje met het woelige leven van Sadur kennis gemaakt te hebben de volgende ochtend per F27 naar Bima op Sumbawa langs Lombok vliegend, uit de lucht de Gunung Tambora met grote caldera na Richter 10 ontploffing ( men kijkt http://www.w8.nl/tambora.htm) bewondert en gerealiseerd op welke plaats dit deel van de wereld zich bevindt met al zijn vulkanen en min of meer indrukwekkende en ook destructieve activiteit, al of niet met tsunami’s gepaard gaand, geland in Bima. (http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/bezienswaardigheden/bima.htm) , in deze havenplaats niet veel tijd met sight seeing doorgebracht maar ingescheept op Ombak Putih, uitgevaren naar het volgende vulkanische eiland Sangeang 1949m hoog, zwart strand en mooi snorkelgebied door de koralen vlak buiten de kustlijn. Ideale plaats voor een BBQ op het strand met live music van de bemanning.
Hier konden we het gezelschap wat beter leren kennen. We waren met 19 personen als vakantiegangers en ook ongeveer dat getal als bemanning op de grote witte houten schoener met airco hutten, met eigen toilet, grotendeels met bedden boven elkaar in de twee persoonshutten maar verder heel comfortabel. Sterke motor, twee master, goede mogelijkheid tot zeilen, maar in de praktijk door het door ons tevoren vastgestelde vaarschema niet erg haalbaar. De nachten wordt vaak gevaren en overdag wordt doorgebracht met eiland/ plaatselijke bevolking bezoek. Het gezelschap was van diverse pluimage; een bereisde populatie, deels uit Iran, Den Haag, Djakarta afkomstig.

30-10 Staat Varanen bekijken op Rinca i.p.v. Komodo op het programma. We varen van P. Sangeang via de Selat- straat van Sape naar het eiland Rinca ten weste van Flores. De varanen komen hier voor op Komodo en Rinca. Prachtige zonopkomst terwijl we de baai invaren, het wordt al spoedig de gewoonte bij zonopkomst op te staan. Aanleg steiger en een lange wandeling over deels erg droge vegetatie waarbij enkele slome luie varanen bij de enige huizen van het eiland liggen. Spoedig echter zal deze indruk veranderen wanneer we een nog slomer rund gewaar worden. Deze is korte tijd, half tot anderhalve dag, tevoren gebeten door een varaan en de dodelijk verlopende infectie die daar het gevolg van is met een sepsis cq bloedvergiftiging en andere lol als gevolg zorgt dat het langzaam aan het sterven is. De varanen wachten hun tijd af en zwermen er met zijn vieren om hem heen, af en toe met elkaar vechtend, zich opblazend sissend en met de koppen slaand hun gespleten tong dreigend uitstekend om nog beter hun zintuigen te gebruiken.
Varanus komodoensis 3m lang tot 150 kilo zwaar, vraatzucht en opportunistisch vreetgedrag met hun heen en weer schietende gespleten tong, niet verbonden kaken waardoor grote brokken vlees naar binnen gewerkt kunnen worden, hagedis soort. http://nl.wikipedia.org/wiki/Varaan
De runderen en varanen lijken in een soort van evenwicht met elkaar. Voorts toch niet veel wildlife te zien, ook de hoeveelheid vogels is niet groot.

31-10: East Sumba Waingapu haven alwaar een Livestock Express boot ( die we enkele weken tevoren in Darwin hadden zien liggen), runderen en paarden aan het lossen was voor de fok zegt men. Aankomst 05.30, om 08.30 vertrek naar Marumata village alwaar welcome dance door het volledig uitgelopen dorp met een ontvangstcomité klaar staand en overal de ikaths= geweven kleden om neer te leggen of wanneer kokervormig genaaid om in te stappen, aan lange touwen zijn opgehangen. Per slot leeft men hier van de weefactiviteiten en zijn de Ikaths van Suma bekend over de hele archipel. Mooie natuurlijke kleden, eindeloos geduld bij deze weefactiviteiten; vervolgens krijgen we te maken met de Betel nut ceremonie, waarbij bij de meeste geldt dat ook al moet je alles toch zeker eens proberen die Betel noot toch maar op slinkse wijze in het borstzakje verdwijnt om later achter de zgn. rododendrons te worden gestopt.
Ook al heeft het een verfrissende opwekkende en zelfs licht afrodiserende werking de overal aanwezige bruine tanden doen negatief aan, ook al zou het vergelijkbaar zijn met ons kopje cq beker koffie. http://www.azarius.nl/product1_6_1_betelnoot.html
Verder in het dorp nog Kabogang dance, Kandingan dance, Young coconut en veel Ikats tegen redelijke prijzen.
Het is gebeuren met nogal tweeslachtige besluitvoering al die kleden. Mogelijk zal je een aantal nooit gebruiken terwijl ze best mooi zijn, maar zoveel plekken waar je ze toe kan passen heb je in een modern huishouden niet meer, toch wil je de producten best afnemen vanwege het onderhandelen over de prijs, maar ook de relatieve grote laagte van de prijs. We verlaten met een grote stapel kleden dit dorp met zijn vriendelijke, fraaie mensen en gaan per laadbak van een vrachtwagentje naar het dorpje Matawi voor de lunch op vloer welke met Ikats gedekt is.
Daarna bezoek Prailiu village met na een fraaie serie dansen met prachtig uitgedoste mensen weer ikat weverij en kleden handel, deze kleden zijn zwarter en mogelijk nog fraaier.
Vertrek uit haven, waar Livestock Express schip vee loste, zwemmen net buiten haven. Naar Savu island en Raigua ETA 06.00