Laatste dag Hong Kong
Gepubliceerd op 5 oktober 2011
De laatste hele dag Hong Kong is besteed aan verder verkennen van de verschillende woon- en winkel gebieden. Om ook nog een dag naar Macau te gaan leek me wat overdreven zo een eerste keer, per slot is er voldoende variatie aan te brengen in het bezoek menu van HK zelf. Voor de lage prijzen hoef je echter, volgens mijn eigen beperkte ervaring, niet meer te gaan; bovendien lijkt het erop dat bv. iPad’s in HK gekocht niet in Japan zomaar bruikbaar zijn. De winkeltjes zijn ook niet echt overzichtelijk. Bv. het Wan Chai computer centrum bestaat uit een veelheid van volgepropte zaakjes.
Dan dassen en riemen en allerlei andere prullaria. Hierbij is het probleem dat je er op een gegeven moment nauwelijks nog meer hoeft te hebben, na al die reizen in Azië van de afgelopen jaren. Kortom: een luxe probleem, of eigenlijk geen probleem, volop tijd voor andere zaken.
Zoals gewoon gaan rijden in van die maffe dubbeldeks trammetjes op Johnston Rd in Wan Chai; of slenteren op straat, door airco malls of door musea.
Een tocht over het eigenlijke eiland Hong Kong naar het zuiden en zuid westen, met name Aberdeen en Stanley is ook nog een must en die worden georganiseerd.
In Aberdeen Harbour zijn nog resten te vinden van het drijvende Hong Kong, bekend uit talloze films. Vissers maar ook allerlei andere nering doenden leefden hier op hun boten en vormden hele gemeenschappen. Ondanks het feit dat dit voor 80% verdwenen is, verhuisd naar de hoogbouw naast de haven, zijn er nog groepen bootjes en boten waarop geleefd en waarmee gevist wordt. Bedenk maar wanneer een miljoen mensen dagelijks een visje wil eten moet er nog steeds een heleboel gevangen worden. Een boottochtje op een gemoderniseerd jonkje is alleszins te reis waard. Dan door naar Stanley over het groene eiland langs Repulse bay toont fraaie architectuur en in Stanley het Maritiem Museum in het oude Murray House; dat bij de bouw van de Bank of China toren moest wijken en in stukken hiernaar toe is gebracht en opgebouwd. ( Er bleven toen een zestal zuilen over, die nu mooi in lijn voor het gebouw zijn geplaatst). Leuk, even weg van de echte hoogbouw, een typisch Britse sfeer en mooie zee.
Daarna toch maar weer terug naar het drukke gebeuren van de smeltkroes en nog wat locale cultuur aandacht geschonken in de vorm van museum bezoeken.
Het Hong Kong Museum of History in Tsim Sha Tsui East, vlak naast het Museum of Science blijkt een voortreffelijke keus waar je uren kan doorbrengen. Het is een combinatie van Naturalis in Leiden, vanwege zijn aandacht voor de geologische geschiedenis, Oudheden vanwege de getoonde opgravingen en eigen etnologie vanwege de tentoongestelde info omtrent oudere bewoning en met als slot het Museum van deze Eeuw gezien zijn exhibitie van recente geschiedenis. Er is een uitstekende audiotour in het Engels en duidelijke, informatieve films op verschillende logische locaties tijdens de ronddwaling. Daarmee ben je een aantal uren zoet en kun je tussendoor heerlijk lunchen. Bovendien zijn musea gewoon van 10- 18 open, en enkele zelfs van 10- 21; niet zoals in Japan om 16.00 dicht en geen foto’s mogen maken. Juist foto’s laten maken dan lopen de mensen, uit ervaring/ onderzoek van een museum directeur, veel sneller door.
Na dit succes verhaal wordt het Science museum maar even overgeslagen, want ik wil ook nog naar het Space Museum en het Museum of Art aan Salisbury Rd vlakbij Victoria Harbour bezoeken.
Het Space Museum is minder spectaculair, geeft een aardig overzicht van de raketontwikkeling, van vroeg Chinese vuurpijlen tot aan de laatste Saturnus, het heeft redelijk hands- on mogelijkheden vooral voor oudere kinderen of lichte Chinezen ( contraptie om zwaartekracht op de maan te ervaren) maar het blinkt niet uit.
Het Art museum is evenmin spectaculair. Dat hangt ook een beetje van de mood af, maar een uitgebreide tentoonstelling over kalligrafie is even niet aan mij besteed en ook allerlei Chinese prenten, hoe mooi of bijzonder ook kunnen me niet bekoren. Overvoerd met Japanse culturele uitingen?